Øllet

Bryghuset Kragelund brygger et smalt sortiment af helårsbryg, der suppleres med årligt tilbagevendende sæsonbryg og en række enkeltstående specialbryg. Alt øl er overgæret, ufiltreret og upasteuriseret.

Flaskemodning

Øllet eftergæres i 4-5 uger på flasken. I forbindelse med denne “flaskemodning” dannes også kuldioxiden i øllet.

Ufiltreret og upasteuriseret

Øllet bevarer mange flere smags- og duftindtryk, når man undlader filtrering og pasteurisering af øllet. Øllet fra Bryghuset Kragelund er et levende produkt, når det tappes og vil have et modningforløb på flasken, som er individuelt for de forskellige øltyper. Mest markant er at humlens aroma, krydrede smag og bitterhed aftager over tid. Alkoholstærke øltyper vil ofte blive mere harmoniske og portvinsagtige efter modning i 1-2 år.

Ufiltreret øl vil, afhængig af type, se lidt mere tåget ud når det skænkes i et glas og der vil i særdeleshed ved flaskemodnede øl normalt ligge et lille lag bundfald (bestående af gær og proteiner) i flasken. Vi anbefaler derfor at transportere og opbevare flaskerne opretstående, hvis dette er muligt. Opbevares helst minimum 2 dage ved serveringstemperatur efter hjemtransporten.
Øllet skænkes forsigtigt i glasset, og det er bedst at skænke hele flaskens indhold i en bevægelse, så man undgår at hvirvle unødigt bundfald op. Skænk gerne så øllet ”plasker” i glasset og der dannes en god skumkrone, som er vigtig for den fulde nydelse af smag og duft.

Vi synes, at en flaskemodnet og ufiltreret øl modnes med megen ynde og opfordrer øldrikkere til at gerne at gemme øl til langt over mærkedatoen. Øl bør opbevares køligt og mørkt for bedst holdbarhed.

Helårsbryg

American Pale Ale

+
-
– er en ale inspireret af den amerikanske ølstilart, som er præget af kraftig humling. Øllet er ravgyldent og forfriskende med et alkohol indhold på 5,6%. Der anvendes generøse mængder cascade humle for at få en kraftig humle smag og aroma med let citrus karakter.

Extra Special Bitter

+
-
– har sine rødder i de klassiske engelske extra special bitters med en velafstemt malt og humle smag. Øllet er smukt kobberfarvet og holder en alkoholprocent på 5,6%. Smagen starter med noter af caramelmalt og slutter med præg fra den klassiske engelske East Kent Goldings humle.

Scottish Strong Ale

+
-
– en meget karakterfuld og maltpræget ale inspireret af de skotske strong ales. Øllet er mørkt og har et alkohol indhold på 6,4%. Scottish Strong Ale får sin sjæl fra rigelige mængder karakterfulde malte: münchner-, crystal- og caraaromamalt, som balanceres af en passende bitterhed.

Alhede Hvede

+
-
– Alhede hvede er en forfriskende lys hvedeale efter bayersk forbillede, som passer perfekt til at nyde en varm sommerdag. Der anvendes en hvedealegær, som fremhæver hvedekarakteren og giver noter af nellike og banan. Hveden og gæren giver en uklar øl. Alhede Hvede holder en alkoholprocent på 5%.

Saison
 

+
-
– Saison er en belgisk inspireret efterårsbryg. En orangegylden ale med hvidt, tæt skum. Smagen er frugtig og krydret med noter af koriander og peber og med tør finale. Saison har en dæmpet men alligevel markant humling og holder ca. 6,5% vol. En rigtig nydelsesøl med krop nok til at stå alene.

West Coast IPA
 

+
-
– West Coast IPA er en kraftfuld India pale ale inspireret af den amerikanske craft brew revolution, hvor humling af øl blev taget til et nyt niveau. Øllet er brygget af Maris Otter malt og rundet af med mørke caramelmalte, hvilket giver en smuk orangerød øl med tæt skum. Der er humlet kraftigt med amerikanske Columbus og Cascade humler, tilsat mange gange igennem brygforløbet for at få alle nuancer af citrus og bitterhed med. Ca. 7,5% vol.

Sæsonbryg

Sint Niklaas Juledubbel

+
-
– er en mørk ale inspireret af den belgiske dubbel men tilføjet ekstra humle for at hamle op med den danske julemad. Den holder 8% alkohol og er gæret på en belgisk trappistgær, som sammen med mørke karaktermalte og en kraftig smagshumling giver en fyldig krop med noter af rosiner og bær.
Frigives ca. 1. november.

Tripel Salto

+
-
– Spring ind i det nye år med en Tripel Salto. Dette er en stærk lys ale efter belgisk inspiration, hvor tripel er en stærk klosterøl. Tripel Salto er præget af malt og især de smagsnoter som vores trappistgær under gæringen tilfører brygget, disse indtryk er en krydret smag med præg af bl.a. nellike og peber. Tripelen holder en alkoholprocent på 9%. Frigives ca. 1. december.

Sankt Valborg

+
-
– er en stærk ravfarvet hvedeale inspireret af ølstilen Weizenbock. Trods det høje alkoholindhold er øllet forfriskende. Der anvendes en hvedealegær, som fremhæver hvedekarakteren og giver noter af nellike og banan. Aroma og eftersmag præges af den friske og delikate tyske Hersbrückerhumle . Hveden og gæren giver en uklar øl. Sankt Valborg holder en alkoholprocent på 7,5% Frigives ca. 1. marts.

Kölner

+
-
– er en sommerlig ale efter inspiration af den tyske Kölsch stil art, som kun må brygges i Köln. Kølner er et gyldent forfriskende let frugtigt øl, som gør sig rigtig godt en varm sommerdag. 5% Alkohol, frigives ca. 1. juni

Natmand Havre Stout

+
-
– det sorte lyspunkt i den mørke tid. Natmand er en sort relativt tør overgæret all-grain stout, hvor det ikke rundhed, men den rene umaskerede mørke maltsmag som dyrkes. Smagen er udpræget domineret af de sorte malte som anvendes, som giver indtryk af chokolade og især kaffe. Havren anvendes for at give mundfylde, og skummet er tæt og cremet nøddebrunt. Natmand holder en alkoholprocent på 6%. Serveres bedst kælderkold 10-11 grader. Frigives ca. 1. september.

Lejlighedsbryg

Nu sælges:
Pramdrager Porter

+
-
– er i udgangspunktet en fyldig engelsk inspireret Porter, brygget med henblik på nydelse efter dagens slæb. Pramdrager er meget mørkbrun i glasset og giver et smukt nøddebrunt skum. Brygget på engelsk Maris Otter malt, mørke karaktermalte samt engelsk Northdown- og East Kent Goldings humle. Gæret på engelsk alegær. Pramdrager holder 7% alkohol og nydes allerbedst i en stille stund for sig selv – alternativt som ledsager til et lille stykke chokolade eller en sød dessert.

FK73 Jubilæumsøl

+
-
– er en steam beer brygget for idrætsforeningen FK73, som holder 40 års jubilæum. Øllet er en variation over vores egen populære steam beer, men med andre humler som giver en lidt mere afdæmpet humling, der er anvendt typerne cluster og hersbrücker.

Pramdrager Porter, modnet på whiskyfad Limited Edition

+
-
– I øjeblikket står der 2 tønder med pramdrager porter og modner i bryghuset, forventes frigivet for salg i ca. 1. august.

Steam Beer

+
-
– er en let lagerøl inspireret af de amerikanske Steam Beer, der blev brygget i Californien i sidste halvdel af 1800 tallet. Tro mod traditionen er Steam Beer gæret med lagergær ved ca. 16 grader. Dette giver et friskt, læskende og frugtigt øl hvilket yderligere fremhæves af en kraftig humling udelukkende med den New Zealandske humle “Nelson Sauvin”, hvis komplekse frugtighed ofte sammenlignes med druen Sauvignon Blanc. Steam Beer har et alkoholindhold på 4,2% alkohol.