Historien

Lidt tilfældigt, men givetvis inspireret af den tydeligt stigende interesse for specialøl i Danmark, opstod idéen til at etablere et ægte microbryggeri beliggende i Kragelund v. Silkeborg.

Flere af initiativtagerne havde hver for sig gennem flere år leget med tanken, men det blev Ejner Husted der op mod jul 2005 samlede Ivan, Frank, Jan og Søren til et første møde. Her enedes vi hurtigt om at føre ideen om at brygge ”den kompromisløse øl” ud i livet og dermed var grundstenen til Bryghuset Kragelund lagt. Herefter gik en rum tid med planlægning, projektering af lokaler og konstruktion af brygværk parallelt med at salget af B-anparter blev iværksat i foråret 2006.

I sommeren 2006 blev fremstillingen af brygværket påbegyndt. Det hører med til historien, at hele konstruktionsarbejdet er gennemført af Frank og Jan og fremstillet på Franks virksomhed “Lyngdal A/S” som er specialiseret i rustfri procesanlæg. Ligeledes er styringssoftwaren fremstillet af Jan som jo til daglig beskæftiger sig med programmering.

Samtidig med fremstilling af de første komponenter til brygværket skred renoveringen af lokalerne på Kragelund Møllevej fremad – langsomt – men dog fremad. Den 25. november 2006 inviterede vi de ca. 80 anpartshavere som var på det tidspunkt til “midtvejsarrangement” i de halvfærdige lokaler. Husorkesteret “Irish Slice” trakterede med irsk folkemusik og vores logo og etiketter blev afsløret af det kreative bureau, “Brandstifter” fra Silkeborg, ledsaget af smagsprøver på håndbrygget American Pale Ale, Ekstra Special Bitter og Scottish Strong Ale.

Vi troede på at installationen af brygværket kunne være færdiggjort til marts 2007 og den første øl tappet på flasken inden sommerferien. Vi tog fejl indtil flere gange. Det blev oktober 2007 inden dagen oprandt hvor Jan satte vand over til Jomfrubrygget. Det blev vores Sint Niklaas Juledubbel. Efter omstændighederne et vellykket jomfrubryg, som blev reserveret anpartshaverne og introduceret samt udsolgt d. 21/12 2007.

Siden da har der været brygget for fuld damp og i løbet af september 2008 installeredes de sidste 2 af 4 planlagte gær- og modningstanke og bryghuset kører herefter på fuld kapacitet.

Anpartshaverkredsen er udvidet til godt 350 personer og Bryghuset leverer til et konstant stigende antal udsalgs steder landet over. Vi står selv for salg og distribution og har på den måde et tæt samarbejde med de enkelte forhandlere som på Bryghuset tilbydes produkt uddannelse og indføring i ølbrygningens mangfoldige og spændende verden.

Der afholdes løbende over året et antal anpartshaver arrangementer i forbindelse med frigivelse af årstidsbryg og herudover afholdes et stort antal arrangementer for firmaer, foreninger og private med rundvisning og smagning.